Hukuk Uyuşmazlıkları Arabuluculuk İle 10 Günde Çözüme Kavuşturuluyor

Adalet Bakanlığınca hayata geçirilen, taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye başvurulmadan çözümünü sağlayan arabuluculuk uygulaması ile yıllarca sürecek davalar, iş uyuşmazlıklarında 10, ticari ve tüketici uyuşmazlıklarda ise 20 gün gibi kısa bir sürede sonuçlanıyor.

ORTAK ZEMİNDE BİR ARAYA GETİRİYOR

İş, ticari ve tüketici uyuşmazlıklarında alternatif çözüm yöntemlerinden biri olan arabuluculuk, hukuki ihtilafların kalıcı biçimde, tarafların rızasıyla ve süratle çözüme kavuşmasına katkı sağlıyor.

İş uyuşmazlıklarında 1 Ocak 2018, ticari uyuşmazlıklarda 1 Ocak 2019 ve tüketici uyuşmazlıklarında ise 28 Temmuz 2020’den itibaren zorunlu olarak uygulanan arabuluculuk, tarafların iradesiyle onları ortak zeminde bir araya getiren ve uyuşmazlıkları sade ve hızlı bir yöntemle çözen sistem olarak öne çıkıyor.

1 MİLYON 214 BİN DOSYA MAHKEMEYE GİTMEDEN ÇÖZÜLDÜ

Tarafların anlaşmaları ve karşılıklı rızalarına dayalı, seri bir şekilde sonuç veren arabuluculuk uygulaması, toplumsal uzlaşma kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlayarak mahkemelerin yükünü azaltıp uzun süren davaların da çok kısa sürede çözüme kavuşmasını sağlıyor.  

Arabuluculuk uygulamasında bugüne kadar 1 milyon 768 bin 396 dosyanın müzakeresi tamamlanırken, taraflar arasında mahkemeye gitmeden anlaşma sağlanan dosya sayısı 1 milyon 214 bin 269, başarı oranı ise yüzde 69 oldu.

İş uyuşmazlıklarında yüzde 60 başarı oranıyla taraflar 623 bin 576 dosyada mahkemeye gitmeden anlaştı. 270 bin 652 dosyadan 144 bin 752’sinde anlaşma sağlanan ticari uyuşmazlıklarda başarı oranı yüzde 53, 16 bin 455 dosyanın anlaşma sağlandığı tüketici uyuşmazlıklarında ise bu oran yüzde 59 oldu. İhtiyarı arabuluculukta ise 438 bin 662 dosyanın 429 bin 486’sında anlaşma sağlanırken, başarı oranı yüzde 98 oldu.

ARABULUCULUKLA UYUŞMAZLIKLARDA ANLAŞMA SÜRECİ KISALDI

İş uyuşmazlıklarında bir dosyanın karara bağlanması ilk derece mahkemelerinde ortalama 555 gün, istinaf ve temyiz süreciyle birlikte bin günü bulurken, arabuluculuk kapsamında uyuşmazlıklar ortalama 10 günde çözüme kavuşturuluyor. Yine ticaret mahkemelerinde bir dosyanın karara bağlanması 547 gün sürerken, arabulucuların önünde bu dosya 20 günde sonuçlanıyor. Tüketici uyuşmazlıklarında da dava süreci ortalama 425 gün iken, arabulucuya başvurulması durumunda uyuşmazlıklar ortalama 20 gün gibi kısa bir sürede çözüme kavuşuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir