9. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin açılışında konuşan Prof. Dr. Adem Sözüer’in sözleri geceye damgasını vurdu. Sözüer: “Bir kız çocuğu iklim değişikliğine olan tepkisini dile getirip dünyanın dikkatini çekiyor. Bizde ise kız çocuğunun, tecavüzcüsüyle evlendirilip evlendirilmemesi konuşuluyor. Bunun tartışmasını yapmak utanç verici” dedi.
9. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali CRR’de düzenlenen törenle başladı
Adalet temasıyla her yıl düzenlenen “9. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali” Cemal Reşit Rey’de gerçekleşen açılış töreniyle başladı. Sinema ve sanat dünyasından önemli isimlerin katılımıyla yapılan açılışı Yekta Kopan sundu.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da “Adalet” temasıyla düzenlenen festivalin açılış programı, sinema ve sanat dünyasından önemli isimlerin katılımıyla Cemal Reşit Salonu’nda gerçekleştirildi. Açılışta Zuhal Olcay, Yeşim Ustaoğlu, Zeynep Atakan, Izeta Gradevic, Ioana Uricaru, Maxine Williamson, Antonio Saura, Ruth Gabriel, Sahraa Karimi, Teodor Kuhn ve bir çok sinema dünyası ismi hazır bulundu.
Sözüer: “Her hesaplaşma hukuk devletine uygun yapılmalıdır”
Festivalin 9.cu yılına gelene kadar bir çok konuyu gündeme getirdiklerini anlatan festival başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer açılış konuşmasında şunları söyledi: “Her hesaplaşma hukuk devletine uygun yapılmalıdır. Yeni çağa girerken sanal dünyada da adalet sağlanmalı. Gençler ve çocukları çok önemsiyoruz. Bir kız çocuğu iklim değişikliğine olan tepkisini dile getirip dünyanın dikkatini çekiyor. Bizde ise kız çocuğunun, tecavüzcüsüyle evlendirilip evlendirilmemesi konuşuluyor. Bunun tartışmasını yapmak utanç verici”
Akademik Program
Festivalde, dünyanın birçok yerinden adalet ve barış temalı filmleri izlenime sunduklarını dile getiren Sözüer, “Dokuzuncusu düzenlenen “Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali”nde bu yıl, “Adalet” teması ile dünyanın dört bir yanından “Adalet” temalı filmleri bir araya getiriliyor. Bu filmleri oluşturanları izleyici ile buluşturarak; sosyo-kültürel hayatın zenginleştirilmesine, sinema sanatının farklı kültürlerle tanışmasına aracılık ediliyor. Film festivalinde film programının yanı sıra çeşitli ülkelerden akademisyenlerin katılımıyla geniş bir akademik program gerçekleşecek. 9. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin akademik programı, 22 – 28 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi merkez bina doktora salonunda düzenlenecek.”
Onur Ödülleri Ustaoğlu ve Thaman’a
Yekta Kopan’ın sunuculuğunu üstlendiği programda, jüri üyelerine plaket takdiminin yanı sıra “Sinema Onur Ödülü” Zuhal Olcay tarafından Yeşim Ustaoğlu’na, “Akademik Onur Ödülü” Prof. Dr. Adem Sözüer tarafından Stephen Thaman’a, Sinemaya Katkı Ödülü ise Zeynep Atakan tarafından Prof. Sami Şekeroğlu’na verildi.
Semerci: “Bu film festivaline gücümüz yettiğince devam edeceğiz”
Festival Direktörü Bengi Semerci festival kapsamında gösterilecek filmlere ilişkin bilgi vererek, “Bütün zorluklara rağmen bazen ayağımız taşa takılsa da bazen yaptıklarımız bir işe yaramıyor gibi gelse de adalete olan inancımızla o güçle ve herkese adaletin gerçekten gerekli olduğuna inandığımız için biz bu film festivaline gücümüz yettiğince devam edeceğiz.” diye konuştu.
Semerci konuklara ve emeği geçenlere teşekkür ederek festivalin programını şöyle aktardı:
“Adalet Terazisi” ve “Beyaz Perdede Adalet”
Panorama bölümü bu yıl iki başlık altında sunulacak. Adalet Terazi’si bölümünde 11 tane dünya sinemasının seçkin örneklerinden film yer alıyor. Bu filmlerin on tanesi Türkiye Prömiyerlerini gerçekleştirecek. Beyaz Perdede Adalet bölümünde ise son yıllarda çekilmiş değerli Türk filmlerinden bir seçki izleyeceğiz. Ayrıca bu yıl sinema onur ödülümüzün taktim edildiği Yeşim Ustaoğlu sinemasından bir seçki de seyirci ile buluşacak. Adalet temalı kısa filmlerin oluşturduğu seçkiler ve kısa film yönetmenleri ile söyleşiler programın önemli bir parçasını oluşturuyor.
Festivalde iki yenilik
Bunlardan ilki “Altın Terazi Kısa Film Senaryo yarışması”. Bu yeniliğimizin jürisinde ise Tarık Tufan, Simona Nobile ve Maxine Williamson yer alıyor. Adalet temalı 68 senaryo içinden ön jürinin seçtiği 10 tanesi finalde yarışacak ve birinci olan senaryo festivalin sağlayacağı destekle önümüzdeki yıl film olarak gösterilecek.
Sinema sektöründe bir ilk: “Endüstri Günleri”
İkinci yeniliğimiz ise Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali kapsamında gerçekleşecek olan film endüstrisinin buluşmasını sağlayan, endüstrideki gelişmelerin tanıtıldığı, tartışıldığı, iletişim toplantılarının yapıldığı VisionIST, “Endüstri Günleri” olacak. 23-25 Kasım 2019 tarihlerinde gerçekleşecek bu bölümde hızla gelişen endüstride farklı kuşaklardan gelen ulusal ve uluslararası meslek profesyonellerinin birbirini tanıması, iletişimde bulunması ve bu şekilde üretimlerine yansıtacak katkıyı sağlaması hedeflendi.
Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması
Festivalin ‘Uzun Metraj Film Yarışması’nda yarışacak sekiz filmin gösterim takvimi ise şöyle şekillendi:
Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması seçkileri
Batmadan (Buoyancy)
Yönetmen: Rodd Rathjen
14 yaşında Kamboçyalı bir çocuk, daha iyi bir hayat arayışıyla evini terk eder. Ancak Taylandlı bir borsacıya satılır ve bir balıkçı teknesine köle olarak alınır. Etrafındaki diğer köleler işkence görüp öldürülürken, özgürlük için tek umudunun onu esir alan kişiler kadar vahşi olmak olduğuna karar verir.
Gösterim
Beyoğlu Sineması 24.11.2019 – 19.00 (Film ekibinin katılımıyla)
City’s Nişantaşı 22.11.2019 – 21.30
Bir Oğul (Bik Eneich: Un Fils / A Son)
Yönetmen: Mehdi M. Barsaou
Tunus, 2011 yazı. Ülkenin güneyindeki tatil, Fares, Meriem ve 10 yaşındaki oğulları Aziz için Aziz’in bir pusuda yanlışlıkla vurulmasıyla felaketle biter. Yaralanması sonrasında karaciğer nakline ihtiyaç duyması, uzun zamandır saklı olan bir sırrın ortaya çıkmasına neden olarak hayatlarını değiştirir. Aziz ve ilişkileri kurtulabilecek midir?
Gösterim
Beyoğlu Sineması 23.11.2019 – 19.00
City’s Nişantaşı 25.11.2019 – 19.00
Gerilla (Guerilla)
Yönetmen: György Mór Kárpáti
1849’da Habsburg İmparatorluğu’na karşı Macaristan’da açılmış özgürlük savaşı sona ermek üzeredir. Askeri güçlere katılmamak için saklanmış olan Barnabás, ormanın derinliklerinde bir gerilla grubu ile birlikte saklanan yaralı kardeşini bulmak ve korumak için evden ayrılmış, ülkenin içlerine doğru ilerlemektedir.Gerillalar, bitkinliklerine, açlığa ve bilgi alamamalarına rağmen davaları için savaşmaktadırlar. Barnabás kardeşini yabancılaşmış ve güvensiz şekilde bulur. İki erkek arasındaki gerilim, kamptaki aynı hemşireden hoşlandıkları ortaya çıkınca iyice artar. Kardeşinin güvenini kazanmak ve onu eve götürmek umuduyla Barnabás, kalmaya ve geçmişi hakkında yalan söylemeye karar verir. Bu sırada savaşın acımasızlığıyla yüzleşmek zorundadır.
Gösterim
Beyoğlu Sineması 24.11.2019 – 16.30
City’s Nişantaşı 26.11.2019 – 16.30 (Film ekibinin katılımıyla)
Hapishane Müdürü (Sorkhpoust / The Warden)
Yönetmen: Nima Javidi
1966’da İran’ın güneyindeki bir hapishane şehrin yeni havaalanına yakınlığı nedeniyle
boşaltılmaktadır. Hapishane müdürü Binbaşı Jahed, mahkumları yeni hapishaneye
nakletmektedir ve çok geçmeden hakkında idam kararı alınmış bir mahkumun kayıp olduğu haberini alır!
Gösterim
Beyoğlu Sineması 26.11.2019 – 21:30 (Film ekibinin katılımıyla)
City’s Nişantaşı 23.11.2019 – 16:30
Keskin Bir Bıçak (Ostrym Nozom / By A Sharp Knife)
Yönetmen: Teodor Kuhn
Oğlu öldürülen bir babanın hikayesi. Suçlanan dört kişi yanlış hüküm nedeniyle serbest kalmışlardır. Gerçekleri ortaya çıkarmaya kararlı olan baba, pasif davranan polis kuvvetleriyle, yozlaşmış yargı sistemiyle ve etkili bir çete ile mücadeleye girer. Böylesine çarpık bir sistemde başarılı olabilecek midir?
Gösterim
Beyoğlu Sineması 26.11.2019 – 19:00
City’s Nişantaşı 24.11.2019 – 19:00 (Film ekibinin katılımıyla)
Küçük Şeyler (La Belle / Indifference)
Yönetmen: Kıvanç Sezer
Onur, bölge müdürü olarak çalıştığı ilaç şirketinden atılır. İşsizlik başta ona çok büyük bir sorun olarak görünmez ama karısı Bahar için aynı şey geçerli değildir. Onur onu dinlemez ve gitgide sadece karısının kaygılarına değil etrafındaki dünyaya karşı da aldırmaz hale gelir. Güzel bir aldırmazlık halindeki Onur, daha ziyade zebralarla çevrelenmiştir. Komedi malzemesi olmayan olayları absürt bir mizahla ele alan bu hikayede, kişisel bir krizin bir evliliği nasıl etkilediğini görüyoruz.
Gösterim
Beyoğlu Sineması 25.11.2019 – 19:00
City’s Nişantaşı 26.11.2019 – 21:30 (Film ekibinin katılımıyla)
Papicha (Papicha)
Yönetmen: Mounia Meddour
Cezayir, 1990lar. Nedjma, moda tasarımı konusunda tutkulu olan 18 yaşında bir öğrencidir. Cezayir İç Savaşı’nın trajik olaylarının onun normal bir hayat yaşamasına ve arkadaşı Wassila ile gece dışarı çıkmasına engel olmasını reddetmektedir. Sosyal şartlar daha muhafazakar hale geldikçe, radikaller tarafından konan yeni yasakları reddetmiş ve özgürlük ve bağımsızlığı için bir defile düzenleyerek savaşmaya karar vermiştir.
Gösterim
Beyoğlu Sineması 22.11.2019 – 21:30
City’s Nişantaşı 26.11.2019 – 19:00
Verida’nın Düğünü (Il Corpo Della Sposa / Flesh Out)
Yönetmen: Michela Occhipinti
Verida güzellik salonunda çalışan, sosyal medya bağımlısı ve arkadaşları ile vakit geçiren
modern bir kızdır. Yine de, ailesi tarafından evlenmesi için seçilen bir adamla nişanlanır ve
onun yaşındaki diğer birçok kız gibi, gavaj adı verilen gelenek nedeniyle tatmin edici bir
kiloya ulaşmak için zorla beslenir. Çünkü Mauritania’da balık etinde bir vücuda sahip olmak büyük bir güzellik, çekicilik, zenginlik ve sosyal statü göstergesi olarak kabul edilmektedir. Düğün hızla yaklaşmaktadır ve her yemek üstüne yemekten sonra Verida bir zamanlar normal olduğunu düşündüğü her şeye; sevdiklerine, hayatına ve en azından kendi bedenine meydan okur hale gelecektir.
Gösterim
Beyoğlu Sineması 22.11.2019 – 19:00
City’s Nişantaşı 24.11.2019 – 16:30
Festivalde Yeşim Ustaoğlu Seçkisi
9. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nde bu yıl, sinema onur ödülünün taktim edidiği Yeşim Ustaoğlu sinemasından bir seçki seyirci ile buluşacak. Ustaoğlu filmleri seçkisi, festival kapsamında Beyoğlu Sineması ve Nişantaşı City’s sinemalarında gösterilecek.
Kaynak :Hukukihaber