İş davalarında Yargıtay’ın verdiği emsal kararlar tüm çalışanları yakından ilgilendiriyor. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi de tüm çalışanları yakından ilgilendirecek bir karara imza attı.
Daire; fazla mesai davalarında, salt işveren aleyhine dava açan tanıkların ifadesiyle fazla çalışmanın ispatlanamayacağını belirterek yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu.
Bu karar; daha önce çalıştığı işyeri aleyhine fazla mesai davası açan kişilerin, aynı işyerinden ayrılan kişilerin açtığı fazla mesai davalarında tanık olmasının tek başına yeterli bir delil olmayacağı anlamına geliyor.
HaberTürk’ten Yasemin Güneri’nin haberine göre; Karara konu olan dava Adana’da açıldı. Adana 5. İş Mahkemesi’ne dava açan C.G.’nin mikser operatörü olarak çalıştığı işyeri, başka bir şirkete devredilince iş akti sona erdirildi. C.G. işveren aleyhine fazla mesai alacaklarının tahsili davası açtı.
Mikser operatörü C.G. açtığı fazla mesai davasında haftanın yedi günü sabah 06.00’dan akşam 22.00’a kadar çalışarak fazla mesai yaptığını iddia etti. Mahkeme, davacının tanıklarının ifadesiyle günde üç saatten, haftada on sekiz saat fazla mesai yapıldığını kabul ederek fazla çalışma alacağına hükmetti.
Dava, işveren tarafından temyiz edildi. Dosya, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’ne geldi. Daire de tüm çalışanları yakından ilgilendirecek bir karara imza attı.
İşte, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin kararı: “Dosya kapsamına göre, davacı tanıklarının davalı işveren aleyhine aynı taleplerle dava açtıkları, bu sebeple işveren ile husumetli oldukları anlaşılmaktadır. Fazla çalışmanın ispatı konusunda salt husumetli tanık beyanı itibar edilerek sonuca gidilemez. Bu itibarla, davacının fazla çalışma iddiası ile ilgili olarak davalı tanıklarının beyanlarına itibar edilerek sonuca gidilmesi gerekir. Mahkemece, bu husus göz önüne alınmadan yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup, kararın bu sebeplerle de bozulması gerekmiştir.”
Yargıtay, bu kararıyla fazla mesai alacaklarına dair açılacak davalarda, salt işverene dava açan tanıkların ifadesiyle karar verilemeyeceğini ve bu tür davalarda davalı tanıklarının ifadelerinin göz önünde bulundurularak karar verilmesi gerektiğine hükmetmiş oldu.
İş mahkemelerine açılan fazla mesai alacağı davalarında davayı açan, aynı işyerinden daha önce atılan veya ayrılan arkadaşlarını tanık gösteriyordu. Yargıtay, bu kararıyla gösterilen tanıkların işverenle husumeti olup olmayacağına bakacağını belirtiyor. Yani, açtığınız fazla mesai davasında gösterdiğiniz tanığın işveren aleyhine sizin gibi dava açan biri olmaması gerektiğine dikkat etmeniz gerekecek.
Kaynak : Habertürk