Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ “Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik 93 maddeden oluşan reform paketini TBMM’ye sevk edeceğiz.” dedi. Akdağ, iflas erteleme ile ilgili de önemli bir açıklama yaptı. Akdağ “Uygulamada zaman zaman kötü kullanılmaya da açık olduğu anlaşılan iflas ertelemeyi kaldırıyoruz” şeklinde konuştu.
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ yatırım ortamının iyileştirilmesi reform paketini açıkladı.
İşte Akdağ’ın açıklamalarından satırbaşları:
* Şirket kuruluşunda yüzde 25’lik sermaye blokajı şartını kaldırıyoruz, şirketler 24 ay içinde ödemeyi gerçekleştirecek.
* Şirket kuruluşunu 7 işlemden 1 işleme indiriyoruz.
* Tasarı ile kurtarma anlaşması kurumu oluşturuluyor.
* En önemli adımı icra iflas süreçlerinde atıyoruz.
*Uygulamada zaman zaman kötü kullanılmaya da açık olduğu anlaşılan iflas ertelemeyi kaldırıyoruz.
* Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik 93 maddeden oluşan reform paketini TBMM’ye sevk edeceğiz.”
2004’ten beri uygulanıyordu
Türkiye’de 2004 yılından beri uygulamada olan iflas erteleme mekanizması, Temmuz 2016’da çıkan bir KHK ile yasaklandı. Yasağın gerekçesini ise, FETÖ ile ilişkili şirketlerin anılan mekanizmadan yararlanmasının önüne geçmekti. Mali dar boğaza giren şirketler, aldıkları iflas erteleme kararı ile hacizlere karşı korumaya alınmış oluyordu.
Piyasanın ihtiyacı var
Bugüne kadar bir çok iflas erteleme dosyasına bakan avukat Şevket Çelik, karara ilişkin “İflas erteleme kurumunun ismi değişse bile ekonomi ve reel piyasa sisteminin acil olarak böyle bir hukuksal kuruma ihtiyacı bulunmaktadır. Yeniden yapılandırma olarak öngörülen sistemde sürenin en az 36 ay olması gerektiği, daha düşük süreli bir yasal korumanın uygulama da çok başarılı olamayacağını düşünüyorum” dedi.
Yeni düzenleme iki yılı kapsayacak
İstanbul Barosu’ne üye avukat Satılmış Şahin konu ile ilgili Hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada “Yeni düzenlemeye acil ihtiyaç var. Firmaların çok büyük beklentileri var. Bizimle temasta olan bir dizi firma bu kanunu bekliyor. Düzenlemenin çok yerinde olacağını düşünüyoruz İflas ertelemesi benzeri hükümler geliyor. İki yıllık bir zaman dilimini kapsayacak bu düzenleme. Konkordatodaki katı hükümler yumuşatılıyor. Bunun da çıkın nedeni Dünya Bankası’nın talebidir. Bu yönde bilgim var. İflas ertelemesinin bilinen mahsurları gideriliyor. İflas erteleme isim olarak da hoş karşılanmadı kamuoyunda. İsmi konkordato olacak. Kayyumların isimleri komiser olacak. Yetkili merci ise asliye ticaret mahkemeleri olacak” dedi.
Kaynak :Hürriyet